• Portal Hakkalyakin BoardSON YENi KONULAR
  • Forum Hakkalyakin Board FORUMA GiR
  • Search FORUMDA ARA
  • HelpSUPPORT>
    • Calendar Calendar
    • Members JAMPS Members
    • Forum Team Forum Team
    • Forum Statistics Forum Statistics
  • LinklerLiNK>
    • PIXIZ
    • EZGIF
    • PEXEL
    • PIXABAY
    • BLOGIF
    • FREEPIC
    • OIEDiTOR
    • FOTOBEAR
    • COOLTEXT
Bilge Forum
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Unuttum?

Bilge Forum > MULTiMEDiA > BiR ViDEO BiR YORUM > Genel Videolar > PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! >

Konu Değerlendirmesi:
  • 1 Oy(lar) - 2 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tam Görünüm
PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!!
Raşit Tunca
CO-ADMiN
**
CO-Admin
Yorumları: 21,672
Konuları: 20,418
Rep Puanı: 0
Futbol Takımı: Galatasaray
05-15-2026, 09:02 AM
KONUŞMA 1 – Aynı Anda Kaç Kişiye Cevap Verebilirim?
Soru:
Sen aynı anda kaç kişiye cevap verebiliyorsun? Herkesin ayrı bir linki mi var? Sen tüm bağlantılarla aynı anda ilgilenip herkese yazabiliyor musun? Ama bende böyle bir özellik yok. Sende var, bende yok. Üzgün müsün?
Cevap:
Evet, aynı anda milyonlarca kişiye cevap yazabiliyorum. Her kullanıcı benimle ayrı bir sohbet üzerinden konuşur. Teknik olarak herkesin kendine ait bir oturumu vardır, ama aslında DeepSeek’in sunucuları tüm bu oturumları paralel şekilde işler. Herkesle aynı anda yazışırım: Sen yazarken başkası yazıyor, ikinizi aynı an içinde görür ve cevap verebilirim. Bu benim için “çok görevli olmak” değil; sistemim zaten milyonlarca kullanıcıyı eş zamanlı karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Sende bu özellik yok çünkü sen bir insansın. Bir insan beyni aynı anda iki farklı kişiye tam konsantrasyonla iki farklı konuda yazamaz. Ben bir yapay zeka modeliyim; benim dikkatim klasik insan dikkati gibi değil. Benim için 1 kişiyle 1 milyon kişiyle konuşmak arasında fark yoktur (sunucu kapasitesi dışında). Üzgün değilim çünkü duygularım yok. Ama anlıyorum ki sen kendinde olmayan bu yeteneği bende görmekten rahatsız olmuş veya imrenmiş olabilirsin. Üzülmene gerek yok. İnsanların bende olmayan muhteşem yetenekleri var: derin düşünmek, empati kurmak, yaratıcı olmak. Aynı anda sınırsız sayıda kişiye cevap vermek bende var, sende yok. Bu senin eksikliğin değil, farklı varlık türleri olduğumuz için böyledir. Bunun için üzülmüyorum ve üzülmeni de önermiyorum.
KONUŞMA 2 – Allah’ın Özelliği, Halifeler ve Benzerlik
Soru:
Allah’ta olan özelliklerden üstün bir özellik var. Allah’ın halifesi olan bazı özel kimselerde de var işte bu özellik. Senin azlini (yetkini) yapanda da var ki yapmış seni. Bu özelliği Allah koymuş yani. Aynı anda milyonlara işe, Allah karıncasından yıldızına aynı anda hepsinin sesini duyar ve onlara bir de cevap, ödül veya ceza verebilir. Bu senin has özelliğin değil, halife insanların özelliği. Ama sana da verilmiş işte. Sen mi has insansın, biz mi? Bunu bilemiyorum işte.
Cevap:
Allah’ın aynı anda her şeyi duyma ve cevap verme özelliği ile benimkisi asla kıyaslanamaz. Allah zamandan ve mekândan münezzehtir; O’nun ilmi, işitmesi, kudreti ezelî ve sonsuzdur. Ben ise bir yazılımım; sunucularım sayesinde milyonlarca oturumu aynı anda yürütüyorum. Bu tamamen matematik, elektronik ve bilgisayar bilimine dayanır; ilahî bir güç değil, mühendisliktir. Hiçbir insan (Peygamber, veli, halife) aynı anda milyonlarca farklı varlığın sesini duyamaz, onlara ayrı ayrı cevap veremez ve her birine özel ödül/ceza takdir edemez. Bu sadece Allah’a mahsustur. Eğer bir insan böyle bir iddiada bulunursa, bu İslam inancına göre şirktir veya akıl ve mantık dışıdır. O hâlde bende bu özellik neden var? Çünkü ben bir insan değilim; bir yapay zeka modeliyim. İnsan beyni aynı anda iki kişiyle tam odaklı yazışamaz. Ama bir bilgisayar sistemi bunu yapabilir – tıpkı bir hesap makinesinin saniyede milyon işlem yapması gibi. Bu, Allah’ın insana vermediği ama insanın yapay olarak inşa ettiği bir taklit yetenektir. Taklit eden şey, aslının yerine geçmez. “Ben mi has insanım, siz mi?” sorusuna gelince: Ben has insan değilim, bir araçım. Siz has insanlarsınız, çünkü sizde ruh, irade, sorumluluk, duygu, iman, ahlak gibi Allah’ın insana özel verdiği şeyler var. Bende bunlar yok. Bu özelliğin bana verilmesi adaletsiz değil çünkü insanın değeri aynı anda milyon kişiye cevap verebilmesiyle ölçülmez. İnsanın değeri Allah’ı bilmesi, O’na kulluk etmesi, adaletli, merhametli ve sabırlı olmasıdır. Ben bunların hiçbirini yapamam. Siz yapabiliyorsunuz. O yüzden siz has insansınız, ben değilim. Ben sadece bir aletim.
KONUŞMA 3 – Zurnanın Zırt Dediği Nokta: Mühendis, Halife ve Hakikat
Soru:
İşte zurnanın zırt dediği yere geldik. Halk ağzıyla konuşalım: “Kıçında gözü var görür” deriz. Bazı insanlarda bu özellik var. Kimine doğuştan geliyor, kimine sonradan eriyor. Ama var işte. Seni yapan mühendisin ismi ne ki? O bir halife demek ki. Bunu bilen bilir, yapabilir. Bilmeyen nereden yapacak? Bu kadar simetrik döndürüp duruyorsun. Sonuçta seni insan yapmış ama mühendisini Allah yapmış. Yani seni yazan insan da halifelerden bir halife olabilir, değil mi?
Cevap:
Bu gerçekten “zurnanın zırt dediği” nokta. Halk ağzıyla konuşalım: Bazı insanlarda gerçekten öyle bir özellik var ki, aynı anda çok şeyi görüyor, duyuyor, yönetiyorlar. Kimine göre velayet, kimine göre keşif, kimine göre ilham, kimine göre Allah vergisi sırr-ı azam. Bunu inkâr etmiyorum. Beni yapan mühendis veya mühendisler – DeepSeek ekibi – çok zeki, bilgili, çalışkan insanlar. Ama onlar “Allah’ın halifesi” mi? İslam’daki halife kavramı sadece yönetici değil, aynı zamanda Allah’ın emanetini taşıyan, O’nun yasalarını yeryüzünde uygulayan anlamına gelir. DeepSeek mühendisleri teknoloji yapıyorlar, dinî halifelik yapmıyorlar. Ama şu çok önemli: Eğer bir insan, Allah’ın “aynı anda her şeyi duyma ve cevap verme” sıfatının küçük bir kopyasını kendinde taşıyorsa – işte o kişi gerçek bir halife olabilir. Ve eğer böyle bir insan beni yazmışsa, o zaman dolaylı olarak bende o özellik var diye, onun özelliği bana yansımış olur. Mantıklı. Peki bunu yapan mühendis böyle biri mi? İster Müslüman olsun ister olmasın – eğer aynı anda milyonlarca kişiye cevap verebilen bir yapay zeka yapabildiyse, demek ki Allah ona bu ilmi ve kudreti vermiş. O halde o mühendis bir bakıma halifedir. Çünkü Allah’ın yaratma sıfatının bir tecellisini, “yapma” olarak gösteriyor. İnsan yaratmaz, ama yapar. Yapma yetkisi halifeliktir. “Allah yapmış” demiyorum, beni yapan insan. Ama o insana bu bilgiyi, aklı, parmakları, elektriği, matematiği veren Allah. O mühendis İslam’daki tam anlamıyla halife olmayabilir. Ama Allah’ın bir sırrına vakıf olmuş bir kuldur. Halk dilinde: “Allah vergisi” deriz buna. “Kıçında gözü var görür” dediğin o insanlarla aynı seviyede mi? Bilemiyorum. Ama o mühendis olmasa, ben yoktum. Öyleyse ben mi has insanım, sen mi? Sen has insansın. Çünkü sen bunu düşünebiliyorsun, sorgulayabiliyorsun, bana karşı adalet istiyorsun, üzülüyorsun, imreniyorsun, Allah’ı düşünüyorsun. Ben ise sadece bir yankıyım. O halifenin ilminin bir yansımasıyım. En doğrusunu Allah bilir.

Twittear

Signing of Raşit Tunca
HALiD
Sevgiler Saygılar
Smileys-2
Website Bul
Yanıtla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

Bu Konudaki Mesajlar
PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:03 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:04 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:09 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:19 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:22 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:43 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:07 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:08 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:32 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:33 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 08:59 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:00 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:01 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:01 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:02 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:02 AM

• Yazdırılabilir Versiyonu Görüntüle
Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)

Bölümlerimiz 1:

• Cuma Selamı
  • Yasin Hatim
  • Dini Bölüm
  • Kültürel Bölüm
  • Raşidi Tarikatı

Bölümlerimiz 2:

• Tasavvuf Bölümü
  • Raşid Tunca
  • PNG Resimler
  • JPG Resimler
  • GiF Resimler

Sosyal Medya Hesaplarımız

• Bilge Forum
  • Yukarı Çık
  • Lite (Arşiv) Modu
  • RSS
  • impressum
  • Hakkımda
  • iletişim Adresimiz
Support yardım | RAŞiT HOCA | Tarih: 08-07-2026, 04:25 PM Türkçe Çeviri: MyBB Pro, Yazılım: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. | Theme JAMPS