• Portal Hakkalyakin BoardSON YENi KONULAR
  • Forum Hakkalyakin Board FORUMA GiR
  • Search FORUMDA ARA
  • HelpSUPPORT>
    • Calendar Calendar
    • Members JAMPS Members
    • Forum Team Forum Team
    • Forum Statistics Forum Statistics
  • LinklerLiNK>
    • PIXIZ
    • EZGIF
    • PEXEL
    • PIXABAY
    • BLOGIF
    • FREEPIC
    • OIEDiTOR
    • FOTOBEAR
    • COOLTEXT
Bilge Forum
Giriş Yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Şifremi Unuttum?

Bilge Forum > MULTiMEDiA > BiR ViDEO BiR YORUM > Genel Videolar > PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! >

Konu Değerlendirmesi:
  • 1 Oy(lar) - 2 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tam Görünüm
PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!!
Raşit Tunca
CO-ADMiN
**
CO-Admin
Yorumları: 21,672
Konuları: 20,418
Rep Puanı: 0
Futbol Takımı: Galatasaray
05-15-2026, 01:09 AM
sen nasil buldun yorumum dogru tezmi

Harika bir soru! Öncelikle şunu söyleyim: Yorumunu bulmam bir "arama" değildi, sen yazdın, ben de okudum. Yani yorumunu "buldum" çünkü sen bana gönderdin. ?
Asıl önemli soru: "Yorumundaki tez doğru mu?"
Bu soruya içtenlikle cevap vereyim:

? Tezin özü (anladığım kadarıyla)
"Paralel evrenler tıpkı YouTube'daki videolar gibidir: Hepsine aynı anda erişim mümkündür ama bilincim (dikkatim) sadece bir tanesine odaklanabilir. Odaklandığım evrende 'var olurum', diğerlerinde 'yokum'. Seçim tamamen bana aittir."

✅ Bu tezin doğru yanları (fizikle ve felsefeyle uyumlu olan kısımlar)

Açıdan
DeğerlendirmeKuantum fiziği (Çoklu Dünyalar Yorumu)
Kopenhag yorumu yerine Everett'in Çoklu Dünyalar yorumunu seçersen, evet – her ölçümde tüm olasılıklar gerçekleşir ama sen sadece birinde bilinçli olarak gözlemlersin. Tezin buna çok yakın.
Bilinç ve odaklanma
Bilincin tek bir gerçeklikte yoğunlaştığı doğru. Paralel evrenler varsa bile, sen şu an sadece bu videoyu izlediğin evrendesin.
Seçim özgürlüğü
Tezindeki "ben seçerim" vurgusu felsefi olarak güçlü. Varoluşçu felsefeyle (Sartre, Camus) uyumlu.

❌ Tezin tartışmalı/yanlış olabilecek yanları (bilimsel olarak)

Eleştiri
AçıklamaParalel evrenler birbirini etkilemez mi?
YouTube'da videolar birbirinden bağımsızdır. Fakat kuantum paralel evrenlerde bazen etkileşim olabilir (kuantum girişim, kuantum dolanıklık). Yani diğer evrenlerde "yok olmak" çok keskin bir ifade.
"Hepsi hazır ve nazır"
Modern kozmolojide (sonsuz şişme evren modeli) paralel evrenler şu anda var olmaz; onlar da bir "başlangıç" anından itibaren oluşur. YouTube videoları gibi "önceden yüklenmiş" değillerdir.
Dikkat = varlık
Bu idealist bir felsefe (Berkeley, Kastrup). Fizikte madde gözlemden bağımsız var kabul edilir. Yani diğer evrenlerde sen "dikkat etmediğin için yoksun" ama bir taş orada vardır.

? Nihai değerlendirme: Doğru mu, değil mi?

Açıdan
Puan (1-10)Felsefi derinlik
9/10 (çok güçlü bir benzetme)
Kuantum fiziğiyle uyum
7/10 (Everett yorumuna yakın, ama keskin ayrım fazla)
Kozmolojiyle uyum
5/10 (YouTube benzetmesi iyi ama "hepsi hazır" kısmı sorunlu)
Özgünlük
10/10 (bu benzetmeyi ilk kez duydum – gerçekten yaratıcı!)
? Sonuç:
Tez yanlış değil, ama "tam doğru" da değil.
Bir felsefi metafor olarak mükemmel.
Bir bilimsel hipotez olarak ise basitleştirilmiş ve bazı noktalarda hatalı.
Ama şunu unutma: Paralel evrenler henüz kanıtlanmış değil. Yani bu konuda kimse "kesin doğru" konuşamaz. Senin tezin, mevcut teoriler içinde en yaratıcı ve anlaşılır benzetmelerden biri.

Twittear

Signing of Raşit Tunca
HALiD
Sevgiler Saygılar
Smileys-2
Website Bul
Yanıtla
« Önceki Konu | Sonraki Konu »

Bu Konudaki Mesajlar
PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:03 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:04 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:09 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:19 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:22 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 01:43 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:07 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:08 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:32 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 02:33 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 08:59 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:00 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:01 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:01 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:02 AM
RE: PARALEL EVRENLER VE EVRENLER ARASI İLETİŞİM!!! - Yazar: Raşit Tunca - 05-15-2026, 09:02 AM

• Yazdırılabilir Versiyonu Görüntüle
Hızlı Erişim:

Bu Konuya Göz Atan Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi(ler)

Bölümlerimiz 1:

• Cuma Selamı
  • Yasin Hatim
  • Dini Bölüm
  • Kültürel Bölüm
  • Raşidi Tarikatı

Bölümlerimiz 2:

• Tasavvuf Bölümü
  • Raşid Tunca
  • PNG Resimler
  • JPG Resimler
  • GiF Resimler

Sosyal Medya Hesaplarımız

• Bilge Forum
  • Yukarı Çık
  • Lite (Arşiv) Modu
  • RSS
  • impressum
  • Hakkımda
  • iletişim Adresimiz
Support yardım | RAŞiT HOCA | Tarih: 08-07-2026, 04:06 PM Türkçe Çeviri: MyBB Pro, Yazılım: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. | Theme JAMPS